Borykając się z nietolerancją glutenu wiemy jak uciążliwe może być życie. Większość produktów zawiera zboża, które są głównym nośnikiem tego białka. W związku z tym jesteśmy zmuszeni zrezygnować z większości produktów spożywczych dostępnych na rynku. Na szczęście dzięki postępowi coraz częściej widuje się produkty bez glutenu.
Jedzenie pozbawione glutenu
Mając celiakię bądź nietolerancję na gluten musimy bardzo uważać. Jedząc go sprawiamy sobie bardzo często okropny ból, ponieważ nasz układ pokarmowy nie jest w stanie strawić tej substancji. Jeśli zadbamy o wyeliminowanie wszelkich produktów z zawartością żyta, owsu oraz pszenicy na pewno będziemy czuli się o wiele lepiej, a dodatkowo zminimalizujemy możliwe wystąpienie innych chorób występujących przez zanik kosmków jelitowych. Wiele osób przez to ma bardzo ograniczoną dietę, która zwykle opiera się na surówkach, samym mięsie z ryżem albo kaszą kukurydzianą bądź owocach i tworzonych z nich smoothie. Obecnie coraz więcej producentów tworzy asortyment taki jak chleb bezglutenowy, ciasta oraz inne przetwory. W ten sposób osoby chore mogą spożywać normalne i pełnowartościowe posiłki bez obawiania się o późniejsze reakcje swojego organizmu. To bardzo ułatwia codzienne życie, szczególnie, gdy chcemy zjeść coś sycącego na szybko, a ogranicza nas niemożliwość spożywania typowe pieczywa. Zadbajmy o swoje zdrowe życie na co dzień.
Bardzo ważne w naszej diecie powinno być dla nas to, że jest ona odpowiednio zbilansowana. Niestety, nie mogąc spożywać produktów z zawartością glutenu bardzo ograniczamy swoje menu. Mimo to mając nietolerancję nie powinniśmy go jeść. Dlatego szukajmy zamienników, których z roku na rok w sklepach ze zdrową żywnością, a także sieciowych, jest coraz więcej.