W ostatnich latach popularność w Polsce zyskała herbata pochodząca z Japonii – matcha. Wyróżnia się ona na tle innych nie tylko oryginalnym wyglądem jak i wieloma cennymi dla organizmu właściwościami. Charakteryzuje się ona intensywnym zielonym kolorem. Ma ona postać proszku, który oprócz klasycznego jej picia może służyć jako naturalny barwnik do żywności.
Znane właściwości zielonej herbaty matcha
Japońska herbata matcha coraz chętniej oferowana jest w kawiarniach i restauracjach. Coraz chętniej kupujemy ją również do domu. Możemy kupić ją w wielu sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością, większych supermarketach w dziale ze zdrową żywnością oraz sklepach internetowych. Ma ona postać proszku z którego zaparzamy zielony napój. Taka zielona herbata matcha wyróżnia się wieloma dobroczynnymi dla naszego organizmu właściwościami. Zawiera ona całe mnóstwo antyoksydantów, które zapobiegają zbyt szybkiemu starzeniu się organizmu. Dzięki tym antyoksydantom, pomaga ona zapobiegać powstawaniu takich chorób jak nadciśnienie czy cukrzyca. Ma ona właściwości wspierające działanie układu odpornościowego. Dzięki sporej zawartości kofeiny pobudza ona organizm podobnie jak kawa. Jest to więc świetna alternatywa dla wszystkich tych, który nie lubią lub nie mogą pić kawy. Picie takiej herbaty wspomaga detoksykację organizmu. Wynika to z dużej zawartości chlorofilu. Regularne jej picie wspomaga obniżenie złego cholesterolu.
Coraz chętniej sięgamy po zieloną herbatę pochodzącą z Japonii – matchę. Ma ona postać proszku i wyróżnia się intensywnie zieloną barwą. Jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Warto dodawać ją również do deserów. Sprawdzi się jako naturalny barwnik i dodatek do koktajli, owsianek, jogurtów czy ciast.