Handel żywnością jest dość wymagającą branża choćby ze względu na szczególne warunki przechowywania. Idąc do sklepu mięsnego na zakupy, oczekujemy, że dostaniemy świeży towar, który był trzymany w warunkach chłodniczych od czasu dostawy.
Jak wygląda witryna chłodnicza?
Klienci są bardzo wymagający i jeżeli decydują się na jakiś produkt, to oczekują, że będzie najwyższej jakości. W przypadku żywności, wysoka jakość jest często wyznacznikiem bezpieczeństwa, gdyż stare produkty, przechowywane w niewłaściwych warunkach mogą się szybko psuć i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Szczególne warunki przechowywania potrzebują świeże produkty takie jak mięso i wybory wędliniarskie, nabiał, czy owoce i warzywa. Także wyroby garmażeryjne, czy desery sprzedawane w wielu restauracjach, muszą być przetrzymywane w chłodniach do momentu wydania. Witryny chłodnicze są powszechnie wykorzystywane w miejscach, gdzie oferowany asortyment musi być estetycznie wyeksponowany w warunkach niskiej temperatury. Nowoczesne witryny mogą występować w formie pionowej szafy, lub poziomej lodówki. Ważne jest ich szczelne zamknięcie, które utrzymuje właściwą temperaturę wewnątrz witryny. Są one wyposażone w specjalne agregaty utrzymujące temperaturę na stałym poziomie w zakresie od zera do dziesięciu stopni Celsjusza.Wnętrze witryny jest wyłożone stalą nierdzewną, która jest dopuszczona do kontaktu z żywnością. Strona frontowa jest przeszklona, aby można było w widoczny sposób wyeksponować produkty spożywcze znajdujące się na półkach.
Zakup nowej witryny chłodniczej jest sporym wydatkiem, dlatego istnieją hurtownie, które oferują możliwość wydzierżawienia jej. Można także kupić używaną witrynę od właścicieli, którzy zamykają swoje sklepy, lub zmieniają wystrój wnętrza i nie potrzebują starego sprzętu.